Menu
ČESKÝ VÝROBCE NÁVNAD A NÁSTRAH PRO VŠECHNY RYBÁŘE
E-mailinfo@kaprpro.czMobil608 282 225
ČESKÝ VÝROBCE NÁVNAD A NÁSTRAH PRO VŠECHNY RYBÁŘEE-mailinfo@kaprpro.czMobil608 282 225
 
BOILIES ESENCIAL

BOILIES ESENCIAL 20mm

Název našeho boilie není odvozen od slova esence, tedy nějakého přípravku pro navonění případně ochucení. Ačkoli se toto spojení nabízí, je to jinak. Název našeho boilie se váže k aminokyselinám, přesněji tedy k ESENCIÁLním aminokyselinám.

Co jsou esenciální aminokyseliny si nemusíme všichni ze školních let pamatovat, tak jen pro připomenutí. Pro lepší srozumitelnost, je potřeba začít už u trávení potravy. Trávení má jako fyziologický proces tři fáze.

1. trávení
2. vstřebávání
3. zažívání. 

Přijatou potravu pak tvoří tyto složky:

a) Dusíkaté látky (bílkoviny neboli proteiny a dusíkaté látky nebílkovinné)
b) bezdusíkaté látky (cukry a tuky)
c) minerální látky
d) vitamíny,
e) voda.

Bílkoviny (proteiny) jsou nezbytné pro každý organismus. Jejich základním prvkem jsou aminokyseliny (AMK), které se dělí na dvě skupiny:

1. ESENCIÁLní (nepostradatelné), tedy takové které si organismus ryby nedokáže sám vyrobit a tudíž je musí přijmout v potravě. Jsou to například tyto: Leucin, Phenylalanin, Arginin a několik dalších.

2. Neesenciélní (postradatelné) jsou takové, které si organismus dokáže sám vyrobit.

Ačkoliv jsme přesvědčeni, že nejdůležitější je chuť, není tato informace k zahození. Především proto, aby ryby předkládanou potravu vyhledávaly a přijímaly dlouhodobě.